Plagiaat vs parodie

Als dit een parodie is, dan snap ik de definitie niet.

La Vie de Falderie

Daarnet op het radionieuws hoorde ik dat de Antwerpse kunstenaar Luc Tuymans door de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg veroordeeld is voor plagiaat. (Zijn werk ” A Belgian politician” zou volgens de rechter een reproductie zijn van de foto van fotografe Katrijn Van Giel, een fotografe van De Standaard. Meer info o.a. in dit artikel van De Redactie.be.)

Kamagurka vraagt zich daarop af hoe een schilderij plagiaat van een foto kan zijn. En Tuymans zelf verdedigt zich door te stellen dat zijn werk een parodie is. Ik ben absoluut geen kunstkenner en misschien moet ik mij ook gewoon onthouden van de hele discussie, maar ach, op een blog mag dat toch, niet? Plagiaat is volgens mij het overnemen van andermans werk zonder correcte bronvermelding. Ik kan wel meegaan in het idee dat een parodie hierop een uitzondering is. Maar kan iemand me de definitie van parodie eens bezorgen? Ik ga…

View original post 101 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s